Dragoslava Barzut, spisateljica, feministkinja i aktivistkinja za LGBTTQA i ženska  prava

NAGRADA “ANĐELKA MILIĆ” 2018 za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblastirodnih studija i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti

za roman PAPIRNE DISKO KUGLE, Beograd, Redbox, 2017.

Dragoslava Barzut

Roman umetnički inovativno i aktivistički hrabro iznosi problem nasilja nad ženama iz LBT grupe. Samosvesno koristeći feminističku perspektivu i teoriju kao i znanja proistekla iz istraživanja roda, autorka oblikuje originalan autofikcionalni narativ. Kroz priče višestruko marginalizovanih junakinja romana (devojčice, lezbejke, fudbalerke, podstanarke, starice), to jest putem usložnjene subjekatske pozicije pripovedačice, autorka radikalno preispituje patrijarhat i patrijarhatom zadate identitete. Roman poziva i na radikalnu promenu sistema koji diskriminisane i marginalizovane osobe čini i obespravljenim.

 

Rođena u Crvenki (Vojvodina), 1984. godine. Aktivna u Labrisu, organizaciji za lezbejska ljudska prava iz Beograda od 2013. do 2016. godine gde je radila na polju komunikacija. Od 2012. koordinatorka je FemSlam sportske neformalne fudbalske grupe iz Beograda koja okuplja LBTQ žene sa ciljem osnaživanja kroz sport. Od 2016. godine koordinira udruženjem Da se zna! (dasezna.lgbt) za bezbedno i anonimno prijavljivanje nasilja i diskriminacije prema LGBTTIQA osobama. Njena angažovana poezija i proza prevođeni su na engleski, nemački, makedonski, slovenački i poljski jezik. Dobila je nagradu od Američke ambasade za doprinos smanjenu rodno zasnovanog nasilja kao i smanjenju diskriminacije i nasilja prema LGBTTIQA osobama za 2017. godinu.

 

Leave a Reply