Nagrada Anđelka Milić 2023 – Vera Kopicl i Silvia Dražić – (Re)konekcija

Savez feminističkih organizacija (Re) konekcija je udruženje ženskih nevladinih organizacija koje čuva, sistematizuje, digitalizuje i promoviše feminističku baštinu, a ujedno predstavlja aktuelnu žensku umetnost, teoriju i aktivizam. (Re) konekciju vode Vera Kopicl i Silvia Dražić, prisutne na novosadskoj nezavisnoj kulturnoj sceni već skoro tri decenije. U periodu od od 2017. do 2022. svog delovanja unutar (Re) konekcije predstavile su preko 80 novosadskih umetnica ( književnica, vizuelnih umetnica, teoretičarki…). Osnovale su virtuelni ŽeNSki muzej (www.zenskikuzejns.org.rs) koji je deo Međunarodne mreže ženskih muzeja IAWM,  Multimedijalnu platformu K.A.T. (kultura, aktivizam, teorija) i u okviru ove platforme organizovale izložbe i konferencije i pokrenule izdavačku delatnost. U izdavačkoj kući preveden je i objavljen roman Mogu li da živim na tvom licu, svetski značajne vojvođanske, mađarsko-srpske i jugoslovenske a danas i mađarske umetnice Katalin Ladik. Ugledna kritičarka i profesorka Vladislava Gordić Petković uredila je knjigu Novosadska ženska proza: Od ispovesti do putopisa u kojoj su autorke proze predstavljene imajući u vidu multikulturalni koncept Vojvodine (odnosno Novog Sada). Siniša Tucić priredio je antologiju novosadske ženske poezije pod naslovom Nevidljiva zebra. Tucić je iz mraka istorije izvukao na svetlost dana sve autorke koje su pisale poeziju, a živele su u jednom trenutku ili još uvek žive u Novom Sadu od doba SFRJ do danas. Još jedna značajna knjiga je izašla 2022. godine pod naslovom  Antologija ženske regionalne književnosti RegiOna, obuhvata tekstove 17 književnica iz Srbije, Hrvatske, Bih, Slovenije i Crne Gore i uredila je Vladislava Gordić Petković.

Vera Kopicl je završila Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za jugoslovensku i opštu književnost. Specijalizacija: ACIMSI, Centar za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu sa temom „Dekonstrukcija rodnih stereotipa u video-artu”. Osnovala i programski uređivala Međunarodni video-festival VideoMedeja. Autorka i koautorka izložbi novosadskih slikarki i časopisa Žena Milice Tomić, kustoskinja video-radova multimedijalne izložbe Dnevna soba u okviru Sterijinog pozorja, urednica zbornika tekstova VideoMedeja. Članica uredništva časopisa Interkulturalnost. Objavljivala u časopisima Kultura, Interkulturalnost, Art centrala, ProFemina. Zaposlena u SŠ „Svetozar Miletić” kao profesorka srpskog jezika i književnosti.

Silvia Dražić je diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, doktorirala na Centru za rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se istraživanjima u oblasti teorije književnosti i umetnosti, feminističke teorije i rodnih studija, te prevođenjem teorijskih tekstova sa engleskog jezika. Pored monografija Istina i tumačenja (1985) i Stvarni i imaginarni svetovi Judite Šalgo (2013)  objavila niz tekstova iz ovih oblasti u časopisima i novinama.  Učestvuje u radu Ženskih studija,  Centra za rodne studije, MMC LED arta i Alumnistkinja rodnih studija.

Comments

comments

Leave a Reply