Nagrada Anđelka Milić 2021 – prof. dr Slađana Dragišić Labaš – O udovicama ili o jednoj društvenoj nepravdi (Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, 2020)

Ovo je prva studija posvećena udovicama u domaćoj sociološkoj publicistici. Ona kombinuje sociološki, sociodemografski, sociopsihološki, socijalno psihijatrijski, feministički i antropološki pristup, te je inherentno interdisciplinarna. Analizirane su dve grupe žena. Jedno su tzv. mirnodopske ili civilne udovice, odnosno žene koje su postale udovice posle duže ili kraće bolesti muža, odnosno iznenadne smrti supruga. Drugo su ratne udovice, ujedno i izbeglice, čiji su muževi poginuli tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj 1990-tih, odnosno na Kosovu i Metohiji, krajem iste dekade. Dubinskim intervjuima i posmatranjem obuhvaćene su udovice koje su to postale u starosti od 18-55, dakle, u još uvek vitalnim godinama života, nižeg, srednjeg ili višeg obrazovanja, sa šireg područja grada Beograda. Interpretacija rezultata prati procesualnost i tegobe prelaza u novo životno poglavlje, stres koji doživljavaju žene i deca, faze tugovanja i adaptacije na novu realnost, strategije snalaženja, resurse, kapitale i delanja žena, redefinisanje statusa, uloga, porodice i budućnosti,  uspostavljanje narušene harmonije, itd. Društvena nepravda je jedan od ključnih pojmova u opisivanju i tumačenju marginalizacije, pa i diskriminacije žena i njihove dece, posebno u slučaju ratnih udovica i njihovih porodica.

Slađana Dragišić Labaš je završila osnovne, master i doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenju za sociologiju. Predaje Sociologiju mentalnih poremećaja i Sociologiju društvenih devijacija, na osnovnim kao i više predmeta na master i doktorskim studijama. Radila je na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Vodila je psihoedukativne radionice i radionice fokusirane na rešenje problema u radu sa vulnerabilnim grupama. Član je Srpskog sociološkog društva, Sociološkog udruženja Srbije i Crne Gore, Nacionalnog udruženja za psihoterapiju, Evropske asocijacije psihoterapeuta, Udruženja za dečiju i adolescentnu psihijatriju, DEAPS, Gerontološkog društva Srbije i Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Comments

comments

Leave a Reply