Nagrada Anđelka Milić 2021 – dr Ivana Kronja – Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identitet – Evropa, SAD, Srbija (Filmski centar Srbije, Beograd, 2020)

Aktuelnost studije ogleda se u inovativnoj primeni saznanja iz oblasti studija kulture, reprezentacije roda i identiteta u interpretaciji kako estetike avangardnih filmskih klasika iz perioda istorijske avangarde, tako i posleratnog neoavangardnog filma u Sad, Evropi i SFR Jugoslaviji. Drugi deo studije eksplicitno se bavi teorijom i praksom reprezentacije tela, roda i identiteta u ovoj vrsti filma od 1920-ih do 1980-ih i kasnije, po prvi put u domaćoj teoriji obrazlažući zahtevne pojmove i autorke-autore feminističkog avangardnog, LGBT i kvir filma, te posebno formulišući pojam ,,rodno angažovane neo/avangardne filmske prakse’’ i ,,identiteta heteropolnog alternativnog muškog umetnika’’, kao doprinos teoriji rodnih reprezentacija u umetnosti filma.

U trećem delu studija se najpre posvećuje istoriji rane, ,,nesnimljene’’ istorijske srpske filmske avangarde i srpskog eksperimentalnog i alternativnog filma u SFRJ, za kojom slede studije slučaja neo/avangardnih filmskih ostvarenja istaknutih ,,crnotalasnih’’ domaćih reditelja Živojina Pavlovića i Vojislava Kokana Rakonjca Triptih o materiji i smrti i Zid iz 1960. Kroz rodnu reprezentaciju ženskih junakinja, koje slove kao izraz kolektivno nesvesnog i romantičarski simbol žene-nacije, konstruiše se psihološko i kulturološko značenje datih filmova.

Dr Ivana Kronja (1970, Bograd) je filmolog, kulturolog i filmska kritičarka. Diplomirala je filmsku i TV produkciju 1992. na Fakultetu dramskih umetnosti  Univerziteta umetnosti u Beogradu. Veoma zapaženu studiju Smrtonosni sjaj: Masovna psihologija i estetika turbo-folka objavljuje kod nezavisnog izdavača Tehnokratia 2001. Od 2003. godine je profesorka na VŠLPUSS, danas Odseku za umetnost i dizajn Poslovne akademije u Beogradu. Doktorsku tezu Rodne teorije avangardnog i neoavangardnog filma odbranila je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2010. Dobitnica je međunarodne nagrade Medija centra Sarajevo za najbolji istraživački rad na temu predstavljanja žena u medijima 2006, objavljen u dvojezičnom Zborniku Stereotyping/Stereotipizacija. 

Razgovor o knjizi Ivane Kronje možete poslušati na adresi

https://www.youtube.com/watch?v=Dixz7jRl3Qs

Comments

comments

Leave a Reply