Sonja Drljević – “Delile smo iste feminističke vrednosti kao i političke stavove”

Sonja Drljević dobitnica je nagrade “Andjelka Milić” za pionirski doprinos razvoju ženskog pokreta u Srbiji, za podršku razvoju znanja u okviru ženskog pokreta od kraja ‘70-tih godina do danas. Evo i njenih utisaka o nagradi:

“Šta za mene znači ova nagrada

Lepo je dobiti nagradu.Radujem se i osećam se nekako značajno. Drugarice su pročitale ili čule o nagradi- čestitaju mi. Posebno mi je drago što je to nagrada ’’Andjelka Milić’’.

Upoznala sam Andjelku 90e godine,u SKCu, u Beogradu,na drugom Jugoslovenskom Feministikom skupu .Bilo nas je pedesetak iz Beograda, Zagreba i Ljubljane. Andjelka je bila jedna od retkih, naših feministikih teoretičarki. Na  skupu je došlo  do malog varničenja oko pitanja odnosa medju aktivstkinjama i teoretičarkama. Bila sam saglasna sa Andjelkom da bez teorije nema prakse i obrnuto.

Tako je počelo naše poznanstvo, ona teoretičarka- ja aktivistkinja. Vidjale smo se povremeno na feministikim skupovima i 6 godina na sastancima Saveta za Rodnu Ravnopravnost.

Sve ove godine delile smo iste feminističke vrednosti kao i političke stavove. Bile smo istih godina i iz istog vremena.

A sad sam dobila i njenu nagradu!

Sonja Drljević”

Comments

comments

Leave a Reply