Dobitnici nagrade “Anđelka Milić” 2016

sefem-mem

NAGRADA “ANDJELKA MILIĆ” 2016.

Ove godine po prvi put se dodeljuje nagrada „Andjelka Milić“ za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i primenu feminističkih ideja u različitim oblastima društvenog života. Žiri u sastavu: dr Marina Hughson, dr Dubravka Djurić i dr Ivana Kronja, jednoglasno je doneo sledeće odluke:

Osnovne nagrade u četiri kategorije

  1. Za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka (uključujući studije kulture) i nauke o umetnosti, koji je objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini (2015), u zemlji i/ili inostranstvu, a koji predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama (teoriji i istraživanjima) u Srbiji.

Nagrada se dodejuje prof. dr Biljani Dojčinović za knjigu ,,Pravo sunca: drugačiji modernizmi” ( Akademska knjiga, Novi sad, 2015).

Biljana Dojcinovic

prof. dr Biljana Dojčinović

 

  1. Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja).

Nagradu ravnopravno dele naučni časopis TEMIDA ( urednica prof. dr Vesna Nikolić Ristanović) i ZAVOD ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA, Novi Sad, Vojvodina ( direktorka Vesna Šijački).

Vesna Nikolić-Ristanović

prof. dr Vesna Nikolić Ristanović

Vesna Šijački

Vesna Šijački

  1. Za uvođenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta.

Nagrada se dodeljuje doc. dr JOVANKI ŠARANOVIĆ, direktorki Instituta za strategijska istraživanja, Ministarstva odbrane.

Jovanka Šaranović

doc. dr Jovanka Šaranović

  1. Za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta, i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti.

Nagrada se dodeljuje MILENI BOGAVAC I VOJKANU ARSIĆU za predstavu – CRVENA – SAMOUBISTVO NACIJE, Bitef teatar i E8, 2015.

Milena MInja Bogavac

Milena Minja Bogavac

Vojkan Arsić

Vojkan Arsić

Posebne nagrade za značajan doprinos razvoju feminističkog znanja i feminističkog stvarlaštva u Srbiji

U želji da oda priznanje naporima i izuzetnim doprinosima koji imaju istorijski značaj za feministički pokret u Srbiji, i posebno za oblast feminističkog stvaralaštva u nauci i kulturi,   žiri je odlučio da pored nagrada koje su dodeljene u četiri osnovne kategorije, dodeli i posebne nagrade. Dobitnice su (po abecednom redu):

  • Sonja Drljević – za pionirski doprinos razvoju ženskog pokreta u Srbiji, za podršku razvoju znanja u okviru ženskog pokreta od kraja ‘70-tih godina do danas.
  • Zorica Jevremović Munitić za značajan doprinos osnivanju i razvoju feminističkog i aktivističkog pozorišta u SFRJ i Srbiji i afirmaciji getoizovanih zajednica, žena i etničkih manjina kao subjekata pozorišne umetnosti, te za delo u oblasti dramaturgije, teatarskog, TV i video stvaralaštva, istorije kulture, kritike i semiologije medija i filma.
  • Nadežda Radović – za stvaralaštvo u oblasti književnosti i publicistike, kao i za medijsku afirmaciju feminističkog stvaralaštva u svim oblastima.
  • Jasmina Tešanović za doprinos feminističkom pokretu i za feminističko književno stvaralaštvo.
  • Slobodanka Vilić Konstantinović za istraživanja u oblasti kriminologije i razvoja pravnih studija roda i njihovo uvodjenje u univerzitetsku nastavu.

Sonja Drljević

Sonja Drljević

Zorica Jevremović Munitić

Zorica Jevremović Munitić

Nadežda Radović

Nadežda Radović

Jasmina Tesanovic

Jasmina Tesanovic

Slobodanka Vilić Konstantinović

Slobodanka Vilić Konstantinović

u Beogradu, 22. februara, 2016.Kratko saopštenje možete preuzeti ovde.
Kompletan izveštaj u PDF formatu možete preuzeti ovde.
Pozivnicu za dodelu nagrada možete preuzeti ovde.

Comments

comments

Bookmark the permalink.

Leave a Reply