SEĆANJA NA MARINU

“Vest je stigla sa nevericom. Hvala svima na ovim divnim i nadahnutim rečima o našoj Marini, velikom uzoru i inspiraciji za sve nas. Njena istraživanja i lična podrška presudno su uticale i na moj lični rad u oblasti medija i filma. Izuzetan proboj u domenu teorije ženomržnje, roda i poluperiferije koji je, pored ostalog, ostvarila u svojim brojnim delima daje potpuno novo svetlo za razumevanje ukupne postjugoslovenske situacije, kulture i društva. Njen je opus neprocenjiv a kao ličnost ostvarila je topli, emotivni, neizbrisiv trag.

Velika zahvalnost Marini, Večna Slava i Hvala!

Ivana Kronja

***

Marina B. H.

“Otišla je jedna, u svakom smislu, blistava žena, naša Marina Blagojević Hjuson – naša drugarica, koleginica, saborkinja u mnogim ženskim poslovima i akcijama. Volelele smo da budemo u njenom društvu, da je sa pažnjom netremice slušamo, učimo od nje kako se voli, sakuplja i neguje znanje i kako se treba baviti svojom profesijom. Radovale se i divile smo se njenim velikim profesionalnim i ličnim uspesima i uvek govorile: “Bravo, bravo, Marina”!

Bila je predavačica na našoj Feminističkoj školi, zajedno smo u Nišu promovisali njene knjige, bila je naša stalna sagovornica u mnogim ženskim temama i pitanjima. Bavljenje ženskim pravima neminovno je podrazumevalo da se konsultuju feministička znanja koje je Marina proizvela i koja su bila sine qua non svakog bavljenja ženskim pitanjima u Srbiji. Ali ono što čini Marinu tako dragocenim bićem na ovim našim prostorima, akademskim, aktivističkim i životnim, je da je ona bila jedan dragulj od ljudskosti, znanja i pameti.

Uvek naša Marina, sa osmehom koji neće zaboraviti njene drugarice iz Ženskog istraživačkog centra u Nišu”.

Nevena, Boba i Natalija

***

“Draga Marina, posebna prepametna,lepa inicijatorkinja, borkinja,kretala se lakocom svog rada i kritickom kreativnom snagom po nesem istrazivackom i aktivistickom prostoru, po nasim i evropskim univerzitetima i uvek je nasla vremena da promovise i tudi rad, ugled svog Beograda i visoki profil akademskog dometa sociologije i podsecanja na profesorku Andjelku Milic.

 Njena ogromna energija ostace da zivi ne samo u njenim radovima vec i u licnoj memoriji zivljenja u Beogradu, obogacenog susretima i razgovorima s njom.  S tugom se oprastam u trenutku ovakvog gubitka, velikog za njenu porodicu, a jednako i za mnoge od nas, koje je necemo zaboraviti”.

Duboko saucesce Sonja i Milan Prodanovic

***

“Pogodila nas je prerana smrt Marine Blagojević. Marina je bila predavačica na našem programu Ženskih studija od 2005 do 2009. godine sa temom “Socijalna konstrukcija identiteta”i “Mizoginija” i fascinirala nas i naše studentkinje elokventnošću, entuzijazmom i energijom. Susretale smo se i drugim povodima sa njom i dijelile feminističko iskustvo.Zahvalne smo joj na posvećenosti, nesebičnosti da podijeli sa nama iskustvo i znanje, smjer i radost.

Njenoj porodici saučešće. Nama ostaje da se sjećamo. Draga Marina gdje god da si ostaješ inspiracija”.

ANIMA  – Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor

PS:
Nisam joj zahvalila na divnim trenucima provedenim na putu Kotor- Buljarica, na kratkim druženjima u kućici u Buljarici. Za mene je bila usamljena zvijezda koja je projurila nebom nastojeći da ostavi upečatljiv i moćan trag. Taj plamen želje i znanja se  teško mogao ograničiti uobičajenim argumentima, zapamtila sam je neukrotivu. Tuga je ostala.

Ljupka

***

“U ime NVO Ženska alternativa izražavamo da Izuzetno žalimo za sjajnom feministkinjom i istraživačicom koja je obavila nemerljiv rad i uticaj, bila inspiracija i uporište svim aktivistkinajma.  Vredna poštovanja i divljenja uvek bila i biće”. – Jadranka

***”

” Upoznala sam Marinu pre nekoliko godina, ne jednoj od konferencija o rodnoj ravnopravnosti. Ta energija, otvorenost, osmeh, konkretan stav za prava žena, enciklopedija znanja o rodnoj ravnopravnosti, teorijama, praksama u celom svetu. Poreklom Vranjanka, rekla je “ništa nije slučajno” I smejala se. Od nje sam mnogo, mnogo učila o rodnoj ravnopravnosti. Pravi uzor. Dogovrile smo veliku tribinu u Vranju “Ko to viče… feminizam !” I nismo je realizovale, a plan je uvek bio aktuelan.”-  Suzana – SOS Vranje

***

“Beskrajno me je rastužio prerani odlazak Marine…
I dalje sam u neverici, plačem, gledam njen fejs i slike koje oslikavaju deo njenog života. Raskošna i lepa,pametna i svoja, uvek išla svojim putem, gradila svoj svet, stvorila oazu mira i ljubavi u Vrdniku sa svojim najmilijim i ponekad tu čaroliju delila sa odabranim prijateljima… Znam je dugo i naše susrete čuvaću kao posebne dragocenosti…
Mami, kćerki, suprugu…Iskreno Saučešće!
Mila Marina … Počivaj u miru!”- Ljerka Mezga Ćurčin

***

“Umrla je draga Marina, osoba kojoj sam se divila, koja me je inspirisala i fascinirala. Uvek, a posebno pre 20tak godina kada sam prvi put čitala njene knjige, naišla na artikulaciju onoga što me je zanimalo i poželela da studiram sociologiju. Konačno sam znala sta hoću da budem kad porastem – Marina Blagojević.

Kada sam je upoznala, 2006. kao da sam upoznala neku zvezdu, nisam mogla da verujem i plus sam bila potpuno oduševljena, kako je pametna i kako je lepa, prelepa. Imala sam priliku posle sa njom malo da radim, mnogo da razgovaram i svašta da naučim, ali uvek je neka nova inspiracija i obnovljena snaga ostajala posle svakog susreta sa Marinom.

Poslednji put smo se srele na Akademiji, kada je nastala ova fotografija i sada mi je još više drago da jesmo. Bila je važna, bila je velika, bila je divna. Mnogo će nedostajati.” – Višnja Baćanović

***

“Pogodila me je ta vest, mladja je od mene….a bile smo na istoj, feminističkoj strani života vise od tri decenije. Bila je osoba ogromne energije, vrlo analitičnog uma, originalna i kreativna, zasluživala je maksimalno profesionalno poštovanje. Možda je manje poznato  ali bila je i vrsna i talentovana graditeljka, renovirala je i širila stanove, kuće, potkrovlja, ni od čega pravila prostore udobne za život, Samo što nije živela dovoljno da u izgradjenom zaista opušteno i uživa, u miru počivala. ” – Zorica Mršević

Comments

comments

Leave a Reply