Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Razgovor o četvrtom broju Knjiženstva – časopisa za studije književnosti, roda i kulture

16. April 2015. @ 18:00 - 20:00

Pozivamo vas na razgovor o četvrtom broju Knjiženstva, časopisa za studije književnosti, roda i kulture. Časopis će predstaviti glavna i odgovorna urednica dr Biljana Dojčinović i članica redakcije mr Ana Kolarić.

knjizenstvoPrvi tekst u ovom broju posvećen je ženskim robinzonijadama, kao zanimljivom iskoraku iz žanra pustolovnih romana „za dečake“. Potom sledi segment rubrike o ženskoj književnosti i kulturi koji čine istorijski pregled dubrovačkih književnica; tekst o slepoj pevačici zapamćenoj kao Slepa iz Grgurevca i svojevrsnom mitotvorstvu ovog ženskog rapsoda; o prvoj knjizi Eustahije Arsić; o Milici Stojadinović i njenoj odbrani statusa spisateljke, kao i tekst o erotskim elementima u poeziji Drage Dejanović. Sledeći tekst je posvećen romanu Jelene Dimitrijević Nove, a u pitanju je umetničko tumačenje ovog dela – reč je, naime, o drami koju je napisala studentkinja slavistike na Univerzitetu u Poznanju i koju su na srpskom jeziku izvele njene koleginice. Iz Torunja, takođe u Poljskoj, dolazi i naredni tekst koji govori o ženskim pričama o stradanju na Golom otoku. Tematski fokusi prethodnih brojeva – ratovi i revolucije i periodika – nastavljaju se i u ovom. Posle rada u kom je predstavljen prvi roman Rebeke Vest Povratak ratnika, sledi tekst o ranim kritikama ove modernistkinje iz kanona „u senci”. U narednom tekstu reč je o percepciji Prvog svetskog rata u jednom španskom feminističkom časopisu, a sledi tekst posvećen jugoslovenskom ilustrovanom magazinu Žena i svet (1925–1941). Ovu rubriku zaključuju esej o Zlatnoj beležnici Doris Lesing i tekst o percepciji rodno osetljivog jezika u prevodima na srpski jezik.

Bibliografija u četvrtom broju sadrži podatke o godištima časopisa Ženski svet od 1895-1898. U ovom broju donosimo dva intervjua – prvi je sa Anom Jovanović, docentkinjom sa Filološkog fakulteta, dobitnicom dve nagrade za prevod romana Nobelovca Mo Jena sa kineskog. Drugi intervju je sa An Birgit Roning, autorkom baze podataka o ženskim robinzonijadama. U rubrici „Prikazi” predstavljamo sedam knjiga – knjigu o Sapfi, monografiju o o Platonovoj mitologiji, studiju o mužastvenim ženama u srpskom Srednjem veku i studiju o Juditi Šalgo, kao i istraživanje o časopisima i njihovoj ulozi u srpskoj književnosti. Predstavljen je i prvi pokušaj stvaranja „ženske čitanke” kao i vrlo praktična knjiga o komunikacijskim veštinama i umeću prezentovanja. U rubrici “Događaji” predstavljamo skup o Milici Janković, kao i sesiju o digitalnoj humanistici u okviru velike konferencije kojom je Katedra za opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu obeležila šezdeset godina od obnavljanja.

Biljana Dojčinović
Vanredna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Jedna od osnivačica Centra za ženske studije u Beogradu kao i Indok centra Asocijacije za žensku inicijativu. Glavna urednica Genera, časopisa za feminističku teoriju, od 2002. do 2008. Od 2009. članica upravnog odbora COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture (2009–2013). Od 2011. rukovoditeljka istraživačkog projekta Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine. Objavila je knjige Ginokritika: Rod i proučavanje književnosti koju su pisale žene (1993); Odabrana bibliografija radova iz feminističke teorije/ženskih studija 1974–1996 (1997); Gradovi, sobe, portreti (2006); GendeRingS: Gendered Readings in Serbian Women’s Writing (CD) (2006); Kartograf modernog sveta (2007); Susreti u tami: uvod u čitanje Virdžinije
Vulf (2011) .

Ana Kolarić
Asistentkinja i doktorantkinja na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirala na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i na Fakultetu za humanističke nauke Univerziteta u Utrehtu. Bavi se studijama književnosti, roda i kulture. Piše doktorsku disertaciju o ženskoj/feminističkoj periodici na početku 20. veka. Objavljuje radove u časopisima Reč i Knjiženstvo. Od 2011. učestvuje u radu projekta Knjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine.

Comments

comments

Details

Date:
16. April 2015.
Time:
18:00 - 20:00
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

SEFEM
Website:
sefem.org

Venue

Institut za sociološka istraživanja (ulaz iz Kapetan Mišinog Zdanja)
Kapetan Mišino zdanje, 1 Studentski trg
Beograd,Serbia
+ Google Map